Jdi na obsah Jdi na menu
 


Důvod nadváhy!

3. 7. 2007

SKUTEČNÉ DŮVODY VAŠÍ NADVÁHY




TO NENÍ VAŠE VINA, ŽE MÁTE NADVÁHU!


Máte nadváhu proto, že jste přijímali příliš mnoho kalorií (patrně z tuků nebo cukrů či obojího) na to, kolik vaše tělo spotřebuje. To je prostý fakt. Avšak proč jste to udělali, je jiná, méně prostá záležitost. Proč máme nadváhu a proč se nám nedaří držet diety má obvykle málo do činění s nenasytností, slabou vůlí atd., ale hodně s vnějšími vlivy. Žijeme ve společnosti, která je zaměřena na to, aby nás nutila k přejídání. A pak, když to skutečně děláme nás nutí k provinilým pocitů a dostane nás do situace, kdy je celý problém pouze náš.



SAMOOBSLUHY NÁS NUTÍ VÍCE NAKUPOVAT


I když nechodíte do samoobsluhy a nemáte v úmyslu koupit si potraviny, jídlo je kolem vás prakticky všude. Žebroní abyste si ho koupili. Zajedete si pro benzín, jdete k pultu zaplatit – a jsou tam sladkosti. Zajdete pro noviny – a narazíte na různé čokoládové tyčinky a bonbony. Pouliční prodavači s vozíky jsou všude, stejně tak bufety, lahůdkářství a stánky na ulici. A jedna věc je jistá: nikdo z nich neprodává mrkev. Všichni prodávají tuk a cukr.



SÍLA REKLAMY...


A když se konečně dostanete domů a zapnete si televizi nebo otevřete časopis, začíná opravdový nátlak. Jsou to právě reklamy, které vás vlastně přivádějí k tomu, že si kupujete jídlo a pití, které byste si jinak nekoupili. A zase, žádná mrkev (nebo všeobecněji, čerstvé ovoce či zelenina) se v inzerátech neobjevuje. Jsou to právě výrobky prošlé „zhodnocovacími“ linkami. Když má výrobek reklamu, jeho prodej se zvyšuje.



NÍZKOTUČNÝ PROTIARGUMENT


Buďme spravedliví. Potravinářský průmysl vyvinul celou škálu výrobků bez obsahu tuku nebo jen nízkotučných, jako například šlehačku, nízkotučný jogurt, nízkotučné máslo a sýry, aby vyšel vstříc požadavkům veřejnosti po „zdravější“ stravě. A prodej tohoto nízkotučného zboží (a také zboží s nízkým obsahem cukru) neustále roste. Ale i na tom je něco zvláštního. Ano, kupujeme si více nízkotučných výrobků, ale celkový příjem tuků se nesnížil. Děje se následující. Se stejnou rychlostí, s jakou jsme vyměnili jednu šlehačku za druhou, doplňujeme chybějící tuky v naší stravě „lahodnějšími“ pokrmy, jako luxusními zákusky, čokoládou a pečivem. Takže zatímco byly tuky a cukry z jedné kategorie odstraněny, výsledkem je, že je do těla dostaneme prostřednictvím jiné kategorie!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Svatá pravda

(Petr, 28. 3. 2008 15:19)

Tak to je teda pravda. Souhlasím s Vámi že všude na nás číhá pokušení.